Project Description

Ana-Maria Borca
10.000 RON

Intr-un oras turistic si plin de istorie precum Fagarasul, monumentul istoric Statuia lui Badea Cartan se afla in stare avansata de degradare.
Conservarea statuii lui Badea Cartan este un proces extrem de important, mai ales că vorbim despre unul dintre cele mai importante figuri din Transilvania. Timpul, ploaia, diverşi dăunători, licheni, ciuperci, atacă piatra şi, fără anumite tehnici de conservare preventivă, distrugerile ar fi iremediabile.
Momentan, monumental istoric este intr-o stare deplorabila, asupra lui nu au fost realizate niciodata lucrari de intretinere.
Repunerea in valoare a acestei statui presupune curatarea si spalarea cu presiune inalta si refacerea trasaturilor fetei lui Badea Cartan.
In data de 24 ianuarie 2019 s-au implinit 170 de ani de la nasterea lui Gheorghe Cartan. Celebrul ţăran român, analfabet în anii adolescenţei, apoi autodidact – fiind cel care a învăţat să citească în timp ce mergea cu oile la păscut -, iar mai apoi a luptat pentru independenţa românilor din Transilvania, inclusiv prin răspândirea cărţilor româneşti în satele din Ardeal, volume care erau aduse clandestin din România.
Se spune că a cărat, timp de peste 30 de ani, către Ardeal, peste munţi, cu mari eforturi, pe cărări numai de el ştiute, peste 250.000 de exemplare de cărţi scrise în limba română, în greutate totală de peste 20 de tone.
Prin acest proiect ne propunem sa onoram memoria celui care a ramas o figura de exceptie pentru istoria neamului romanesc.

De ce ar trebui sprijinit/implementat proiectul

Clădirile, străzile, statuile sunt valoroase atât individual cât şi ca ansamblu. Ele reprezintă istoria, dar nu numai istoria trecută, ci şi istoria care se scrie mereu, care se formează inclusiv în zilele noastre.
Patrimoniul cultural bine conservat şi pus în valoare asigură premisele pentru promovarea oraşului nostru, ceea ce înseamnă dezvoltare economică şi creşterea veniturilor din turism. Un patrimoniu care se remarcă, valoros, poate transforma percepţia celorlalţi asupra oraşului.

Amplasamentul proiectului/ZONA DIN FĂGĂRAȘ

Statuia lui Badea Cârţan din Făgăraş - in fata Casei Municipale de Cultura din Fagaras

Locație proiect

Strada Mihai Viteazul 37, Făgăraș, Romania